being  - 50 x 40 cm - sandblasted, water jet cut and painted glass, with interactive illumination

Text Box: Architectural Glass

 

The project for the Stevens Competition 2011 was to design a glass feature for the wall (approx 5.4mW x 3.77mH) in the Macmillan Wellbeing and Therapy Room in the new UCLH Cancer Centre, Euston Road, London.

 

The brief referred strongly to relationships, interaction, and pathways.  I was instantly drawn to waves and their soothing and healing properties.  My research into complimentary therapies led me to chromotherapy and relaxation techniques, and to alpha and theta brain waves, and neural networks.  The beneficial effect of active engagement in art and music is well documented, so I resolved that this artwork should be interactive and that the action of people might somehow impact on it.

 

The cells, fibres and waves in the design are sandblasted into float glass.  Coloured LEDs and fibre optic lighting are triggered by various motion sensors, allowing visitors to determine the colour and appearance of the artwork.

 

This design and sample panel was highly commended by the Worshipful Company of Glaziers and Painters of Glass and was shortlisted for commission.

Text Box: cosmic cross  2009
Text Box: “.. so few”  2010
Text Box: being  2011